Stalpii creatieiStalpii creatiei (cunoscuti si sub numele de Pilonii creatiei / Pillars of Creation) sunt nori de gaz interstelar (hidrogen molecular rece) si praf, situati in Nebuloasa Vulturul, regiuni din spatiu in care se formeaza stele, situate la aproximativ 7.000 de ani-lumina departare de planeta Pamant. Lungimea pilonului din stanga este de aproximativ 4 ani-lumina. Pilonii sunt insa supusi erodarii cauzate de fotoevaporarea moleculelor de hidrogen rece sub actiunea luminii ultraviolete emisa de stelele in formare, apropiate si calde.

Exista o teorie conform careia Stalpii creatiei au fost deja distrusi acum 6.000 de ani. La baza teoriei sta faptul ca imagini capturate de telescopul spatial Spitzer au relevat un nor de praf cald in apropierea Stalpilor creatiei (la aproximativ 1.000 de ani-lumina departare de Stalpii creatiei), nor de praf cald care a fost interpretat ca fiind unda de soc produsa de o supernova. Din cauza vitezei limitate a luminii, aceasta distrugere nu este inca vizibila de pe Pamant, urmand sa poata fi observata in aproximativ 1.000 de ani.

Ceea ce oamenii de stiinta vad acum este imaginea stalpilor de acum 7.000 de ani, acesta fiind intervalul de timp necesar imaginii lor ca sa ajunga pe Pamant.

Fotografia a fost realizata de catre Telescopul Hubble, la 1 aprilie 1995.